ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α του πρακτικού της με αριθμό 2/2011 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου
Α ρ ι θ μ. Α π ό φ α σ η ς : 5 / 2011
Θ έ μ α : Συζήτηση σχετικά με το Κέντρο Υγείας Πάρου.
Στην Πάρο σήμερα 20 Ιανουαρίου 2011 ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 18.00΄, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στο δημοτικό κτίριο πρώην Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 347/14.01.2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου Πάρου και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Δημοτικούς Συμβούλους και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) για την συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής διαπιστώθηκε από τον Πρόεδρο πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 27 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 26 μέλη και ονομαστικά οι:
Από τους Δημοτικούς Συμβούλους
Π α ρ ό ν τ ε ς Α π ό ν τ ε ς
1. Ακάλεστος Ευριπίδης 1. Βελέντζας Φραγκίσκος
2. Αντιπαριώτης Δημήτριος
3. Αρκάς Αντώνιος
4. Γαβαλάς Στέφανος (αποχώρησε κατά την
συζήτηση του 17ου θέματος Η.Δ.)
5. Γλέζος Εμμανουήλ
6. Κάγκανη – Κορτιάνου Άννα
7. Καρατζάς Γεώργιος
8. Κοντός Λουΐζος
9. Κουτσουράκης Παναγιώτης
10. Κωβαίος Μάρκος
11. Λουκής Γεώργιος
12. Μοστράτος Χρήστος
13. Μπαφίτης Γεώργιος
14. Ξένος Γεώργιος
15. Πατέλης Άγγελος (αποχώρησε κατά την
συζήτηση του 21ου θέματος Η.Δ.)
16. Πετρόπουλος Βαζαίος
17. Πρωτολάτη Γρηγορία
18. Ραγκούσης Ιωάννης
19. Ραγκούσης Νικόλαος
20. Ροκονίδας Κων/νος
21. Ρούσσος Ζαχαρίας
22. Ρούσσος Παντελής
23. Τριβυζά – Φρανζτή Μαρία
24. Φραγκούλη Μαρουσώ
25. Φραγκούλης Στυλιανός
26. Χανιώτη Μαρία
Από τους Προέδρους Τοπικών/Δημοτικών Κοινοτήτων
Παρόντες Απόντες
1. Καλακώνας Μηνάς 1. Μπαρμπαρίγος Γεώργιος
2. Κουταλίδης Ανδρέας
3. Παντελαίος Απόστολος
4. Ραγκούσης Αντώνιος
5. Ρούσσος Γεώργιος
6. Ρούσσου Ειρήνη
Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε η υπάλληλος του Δήμου Πάρου κ. Αγγελική Σιφναίου για την τήρηση των πρακτικών.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοντός Λουΐζος ύστερα από την διαπίστωση απαρτίας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγήθηκε ως κατωτέρω το θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Θέμα 1ο : Η.Δ. Εισηγητής : κ. Πρόεδρος
Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα , το οποίο δεν είναι σημερινό και το βαραίνουν προβλήματα που υπήρχαν επί αρκετό διάστημα. Η συζήτηση σήμερα και η τοποθέτηση επί του εν λόγω θέματος είναι μακριά από περιόδους εκλογών , αντιπαλοτήτων και πάσης φύσεως πολιτικής εκμετάλλευσης. Σίγουρα στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από τότε που ήταν πιο οξυμμένα τα προβλήματα οι παρεμβάσεις του Δήμου δια του Δημάρχου στις αρμόδιες υπηρεσίες απέτρεψαν χειρότερες καταστάσεις και σήμερα ερχόμαστε να το συζητήσουμε χωρίς καμία διάθεση να κρύψουμε το πρόβλημα. Εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές , κομματικές οργανώσεις έχουν διατυπώσει τις προτάσεις και διαμαρτυρίες τους . Στη συζήτηση αυτή που κάνουμε, αντιλαμβανόμενος την επιθυμία του Παριανού λαού, παρακαλώ να δοθεί περισσότερη έμφαση στο Κέντρο Υγείας Πάρου και όχι στο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία ουσιαστική πρόταση και οι διεκδικήσεις μας να είναι συγκεκριμένες.
Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι σήμερα έχουν κληθεί εκπρόσωποι από το Κ.Υ.Πάρου, του ΕΚΑΒ, καθώς και ο αντιπρόσωπος της ΔΥΠΕ τον κ. Ζώτο . Όπως είπε και ο Πρόεδρος είναι το πρώτο θέμα της 1ης συνεδρίασης μιας δημοτικής περιόδου και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται στο τομέα της υγείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τομέας της υγείας στο νησί μας νοσεί βαρέως. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουν συζητηθεί εδώ πολλάκις, και το φοβερό είναι ότι κάθε φορά που το συζητάμε είμαστε σε χειρότερη θέση από την προηγούμενη. Εγώ δηλώνω απαισιόδοξος καθώς όλα αυτά τα χρόνια παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις και απαιτήσεις δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Πρίν από δυόμισι χρόνια παρόντος του τότε υπουργού υγείας του κ. Αβραμόπουλου είχαμε συζητήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα το εν λόγω θέμα και σήμερα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα. Τότε λέγαμε ότι δεν έχουμε μικροβιολόγο, φεύγει ο καρδιολόγος, δεν ήρθε ακόμα ο ακτινολόγος. Σήμερα λέμε έφυγαν οι παιδίατροι, φεύγει ο γυναικολόγος δεν έχουμε ορθοπεδικό.
Το Κ.Υ. Πάρου ουδέποτε στελεχώθηκε με τους γιατρούς ειδικοτήτων, και αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα των διακομιδών ακόμα και εντός του νησιού, το ΕΚΑΒ δεν είναι ούτε αυτό στελεχωμένο και πολλές φορές οι ασθενείς μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα ή απευθυνόμαστε στην πυροσβεστική, και στην εθελοντική ομάδα διάσωσης. Οι αγροτικοί ιατροί ήταν πάντα ανεπαρκείς , με αποτέλεσμα τα αγροτικά ιατρεία στα χωριά να μην λειτουργούν και πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι να αναγκάζονται να έρχονται στην Παροικία για απλή συνταγογράφηση και πολλές φορές δεν καταφέρνουν να πράξουν ούτε αυτό. Επίσης οι αγροτικοί ιατροί , ξέρουμε ότι δεν μπορούν να ασκούν εφημερία μετά τις τρεις το απόγευμα καθώς είναι για τους γιατρούς ειδικότητας. Παρατηρείται το φαινόμενο πολίτες να αγοράζουν αναλώσιμα γιατί το κέντρο υγείας έχει έλλειψη.
Το Κ.Υ. Πάρου είναι παράρτημα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και αν δεν έχει την έγκρισή του δεν μπορεί να αγοράσει ούτε μία λάμπα . Αυτή η κατάσταση είναι εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Οι υποσχέσεις του τότε υπουργού κ. Αβραμόπουλου δεν υλοποιήθηκαν. Έχουν περάσει δυόμισι και πλέον χρόνια και ακόμα δεν έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για το οικόπεδο όπου θα κατασκευαζόταν το νέο νοσοκομείο. Και σε εμένα τουλάχιστον κάθε εβδομάδα λένε ότι έρχονται για την υπογραφή των συμβολαίων.
Παιδίατρος ακόμα δεν υπάρχει ενώ εδώ και δύο μήνες λένε ότι έρχεται. Και σε όλα αυτά προστίθεται η αλλαγή του Κ.Υ. από Β΄σε Γ΄ Ζώνη, το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι λάθος και θα διορθωθεί, αλλά αυτοί που διαπράττουν τέτοια λάθη δεν έχουν καταλάβει τι εστί νησιωτικότητα.
Εμείς τονίζουμε ότι τα νησιά θέλουν ειδική μεταχείριση, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μας λένε ότι το κατάλαβαν και όταν έρχεται η στιγμή να νομοθετήσουν αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από νησιωτικότητα. Επομένως για μένα το να συζητάμε και το να ζητάμε νομίζω ότι έχει εξαντληθεί, πιστεύω ότι πρέπει να πάμε παρακάτω. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμα μεταφερθεί καμία αρμοδιότητα του τομέα υγείας, άρα σήμερα δεν μπορεί να αποφασίσει και να δώσει λύσεις αλλά συζητά για να διεκδικήσει ή για να γίνει η αιχμή του δόρατος προς τα πάνω. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που σήμερα είναι παρόντες άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς τα προβλήματα και τη λειτουργία στο τομέα υγείας, οφείλουμε να περιγράψουμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια το πρόβλημα και να θέσουμε συγκεκριμένες και ιεραρχημένες απαιτήσεις και αυτές όλοι μαζί να τις διεκδικήσουμε.
Πάντως πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση αν δεν εφαρμοστεί σύστημα υγείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε νησιού, και είναι βασικό , προκειμένου το σύστημα να είναι επιτυχημένο, να αισθάνεται ο πολίτης των Κυκλάδων ότι η υγεία έρχεται πιο κοντά σε αυτόν. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να έρχονται στα νησιά και όσοι έρχονται να έχουν κάποια προνόμια. Πρέπει να στελεχωθεί με απαραίτητο προσωπικό το ΕΚΑΒ, να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας του υγειονομικού αεροσκάφους με το ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση των διακομιδών και να εξεταστεί το θέμα κατασκευής του νέου νοσοκομείου που μας είχαν υποσχεθεί εδώ και δυόμισι χρόνια.
Ο κ. Ανδρόνε Γαμπριέλ, Επιστημονικός Δ/ντής του Κέντρου Υγείας Πάρου εδώ και δυόμισι μήνες , είπε ότι η παρουσία και η λειτουργία φαίνεται να έχει περισσότερη μοίρα εάν θα υποστηριχθεί από τους τοπικούς άρχοντες παρά εάν θα εισακουστούν οι εισηγήσεις μας προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Παρουσίασε τις πραγματικές δυνατότητες αλλά και ικανότητες σε αριθμό προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού συγκριτικά με τις ανάγκες του νησιού. Διάβασε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου αναφέρονται οι συνιστώσες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να λειτουργήσει σωστά ένα Κέντρο Υγείας, μεταξύ των οποίων είναι το μέγεθος και η σύνθεση του πληθυσμού, οι επιδημιολογικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού, το δίκτυο συγκοινωνιών και μεταφορών στην περιοχή της αρμοδιότητας του Κ.Υ, την υπάρχουσα υποδομή του Κ.Υ, των πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων και βάσει των οποίων πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από το εκάστοτε Κ.Υ. ώστε να μειωθούν οι διακομιδές όπου είναι εφικτό. Το 2009 έχει υποβληθεί και εγκριθεί πρόταση του Κ.Υ. Πάρου σχετικά με τις ελλείψεις επί του οργανογράμματος του 1986. Το εν λόγω οργανόγραμμα είναι εξ αρχής ανεπαρκές, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη ζήτηση – προσφορά, με την δυνατότητα προγραμματισμού, ούτε με τις δυνατότητες των αγροτικών ιατρών.
Με τις αλλαγές και εξελίξεις που θα επιφέρει το πρόγραμμα «Καλλικράτης», μπορεί να συσταθεί μία επιτροπή υγείας η οποία να πάει στην Αθήνα και να διεκδικήσει τις απαιτήσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Θα υποβληθούν όλα τα έγγραφα και οι ενέργειες που έχουν γίνει για να έρθει το συντομότερο ο 1ος παιδίατρος, διεκδικούμε τον 2ο παιδίατρο, ορθοπεδικό, γιατρό γενικής ιατρικής στη Νάουσα και στη Μάρπησσα, τους δύο (2) αγροτικούς ιατρούς που τώρα εκτελούν θητεία στη Σύρο και αυτό μας αρνήθηκε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Χρειάζονται άτομα που να είναι έτοιμα να θυσιαστούν για τον τόπο.
Ο κ. Καρπάθιος , εκπρόσωπος του Σ.Ε.Τ.Υ.Ν.Ο.Κ. , είπε ότι στις Κυκλάδες η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από όσο ξέρουμε , και όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος δεν λειτούργησε ποτέ με τη μορφή που πρέπει να λειτουργήσει. Τα κέντρα υγείας ως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας λειτούργησαν ως δευτεροβάθμια τμήματα και η περίθαλψη γίνεται επικίνδυνη και έχει και τεράστιο οικονομικό κόστος.
Η έλλειψη προσωπικού σήμερα στο Κ.Υ. είναι τεράστια , οι εφημερίες δεν μπορούν να καλυφθούν από ειδικευμένους γενικούς ιατρούς ή παθολόγους, παιδίατροι δεν υπάρχουν, και επίσης δεν υπάρχει διοικούσα επιτροπή.
Εμείς σαν συνδικαλιστικό σωματείο ζητάμε να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις στους υπάρχοντες οργανισμούς, να γίνει άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κέντρων υγείας με σύγχρονους οργανισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας, να γίνει άμεση τροπολογία του νόμου περί εφημεριών στη νησιωτική περιοχή , και βέβαια να δοθούν και πιστώσεις για τις υπερωρίες και τα νυχτερινά του προσωπικού. Θα πρέπει να οριστεί μία διοικούσα επιτροπή η οποία θα προωθήσει όλα τα παραπάνω θέματα στην κεντρική εξουσία.
Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τις διακομιδές. Ένας διοικητής οικονομολόγος δίνει εντολή όσο γίνεται να περιοριστούν οι αεροδιακομιδές καθώς έχουν τεράστιο κόστος αλλά δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε λόγω της υποστελέχωσης που έχουμε. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του υγειονομικού αεροσκάφους του Βελέντζειου Ιδρύματος. Ευελπιστούμε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα υγείας στον τόπο μας.
Ο κ. Ανδρόνε Γαμπριέλ, Επιστημονικός Δ/ντής του Κέντρου Υγείας Πάρου έδωσε διευκρινίσεις και απάντησε στις ερωτήσεις που ετέθησαν από τους δημοτικούς συμβούλους.
Η κ. Πρωτολάτη Γρηγορία είπε ότι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο απασχολεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νησί. Αναφέρομαι γενικά στο ζήτημα υγείας που αποτελεί βασικό όρο για την επιβίωσή μας στο νησί. Κατέθεσε μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων του Κ.Υ. Πάρου η οποία και επισυνάπτεται. Δεν υπάρχει παιδίατρος, ορθοπεδικός, από τις 2 θέσεις καρδιολόγου υπάρχει μόνο ένας, ο γυναικολόγος συνταξιοδοτήθηκε, και από τους 3 γενικούς ιατρούς που προβλέπονται στον οργανισμό υπηρετούν οι δύο και υπάρχει μία θέση παθολόγου η οποία βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια οι προβλεπόμενοι αγροτικοί ιατροί με βάση τον οργανισμό είναι εννέα (9) και αυτήν την στιγμή υπηρετούν έξι (6) και άλλοι δύο (2) κάνουν την εκπαιδευτική τους υπηρεσία στη Σύρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Κ.Υ. Πάρου παρόλο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο των ιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες. Και αυτό επιβαρύνεται από το γεγονός της υποτιθέμενης αναβάθμισης του Νομαρχιακού νοσοκομείου της Σύρου , το οποίο από την Γ΄ Ζώνη πήγε στην Β΄, επέφερε την υποβάθμιση των κέντρων υγείας όλου του νομού. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν μπορεί να επιφέρει λύση το να φέρνουμε τους δύο γενικούς ιατρούς που υπηρετούν στην Αντίπαρο και να καλύπτουν τις εφημερίες του Κ.Υ. Πάρου. Οι βάρδιες του ΕΚΑΒ είναι υπερβολικές, οι υπάλληλοι δεν πληρώνονται και δεν παίρνουν άδεια. Πρόκειται για ζητήματα που δεν πρέπει απλώς να τα συζητάμε αλλά ο ρόλος μας πρέπει να είναι παρεμβατικός, διεκδικητικός προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς. Δεν πρέπει επίσης να περιμένουμε πότε θα έρθει η αρμοδιότητα υγείας αυτή στο Δήμο με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για να πράξουμε. Η υγεία θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Από το 2007 έως σήμερα (2011) δεν άλλαξε τίποτα. Είμαστε σε ένα τουριστικό νησί και ακόμα υπάρχει το οργανόγραμμα του ΄86. Οι προτάσεις της ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΑ είναι οι ακόλουθες:
Να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Προβλήματα στο χώρο της υγείας της νήσου Πάρου και η αντιμετώπισή τους» με την πρόσκληση και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Υγείας, του ΕΚΑΒ, της ΔΥΠΕ, των Βουλευτών του Νομού και των Υπουργών. Στην συζήτηση αυτή να τεθούν τα ζητήματα του Γενικού Νοσοκομείου , της Πάρου, της αλλαγής του οργανογράμματος του Κ.Υ. , της διακομιδής ασθενών του αεροπλάνου – ασθενοφόρου του Βελεντζείου.
Το Δ.Σ. να ζητήσει άμεσα την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών με ειδικότητες του νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΚΑΒ για το Κ.Υ. Πάρου.
Να μην πληρώνουν εισιτήριο οι ασφαλισμένοι στο Κ.Υ. όπως γίνεται και στα αγροτικά ιατρεία.
Να ζητηθεί άμεσα από το Νοσοκομείο της Σύρου να προκηρυχθεί η θέση του επικουρικού γιατρού αναισθησιολόγου, ή χειρουργού που αναλαμβάνει να καλύψει την μισθοδοσία του το Βελέντζειο Ίδρυμα.
Άμεση προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του Γενικού Νοσοκομείου.
Ο κ. Γλέζος Εμμανουήλ είπε τα ακόλουθα:
1) Πέρυσι τον Μάρτιο έγινε μία συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα εδώ και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
2) Ήδη σε μερικά νησιά των Κυκλάδων υπάρχει μία νέα ίωση και στην Πάρο δεν υπάρχει παιδίατρος.
3) Πρέπει να πληρώσει κάποιος για να πάει να εξεταστεί .
Αυτά τα τρία στοιχεία δείχνουν μία αποκαλυπτική εικόνα για το πού βρισκόμαστε.
Δεν αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά το Νοσοκομείο Σύρου και άλλοι φορείς. Και αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος μας, μόνο γνωμοδοτικός, και μόνο θα προβάλουμε μόνο αιτήματα; Στο Υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται να κάνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων και εμείς περιμένουμε την δημιουργία νέου νοσοκομείου. Προτείνουμε τα παρακάτω:
Να καταργηθεί αμέσως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το εισιτήριο των 5,00 ευρώ.
Να υπάρξει αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας με βάση τον μόνιμο και τον εποχιακό πληθυσμό του νησιού.
Συμπλήρωση του υγειονομικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού με τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών ιατρών όπου και αν βρίσκονται.
Αγροτικοί ιατροί σε όλα τα χωριά.
Εξοπλισμός του Κ.Υ. με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται.
Στην Νάξο όπου υπάρχουν όλα τα όργανα αιμοκάθαρσης να ξεκινήσει η λειτουργία του αιμοκαθαρτηρίου έτσι ώστε να μην μεταναστεύουν οι κάτοικοι της Πάρου.
Το αεροπλάνο έχει καιρό να χρησιμοποιηθεί.
Υπάρχει πρόβλημα μεταστέγασης του Κ.Υ. Πάρου λόγω της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης και ηχορύπανσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Να επιλυθεί το πρόβλημα διοίκησης του Κ.Υ. Το διοικητικό συμβούλιο να ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Δ.Σ. Αντιπάρου ( πολυμελές διοικητικό συμβούλιο. με συμμετοχή όλων των φορέων της Πάρου και 5μελές Προεδρείο ).
Τονίζω ότι το Κέντρο Υγείας είναι Πάρου και Αντιπάρου, και προτείνω το ενδεχόμενο κοινής σύσκεψης ανάμεσα στα δύο νησιά και αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο κ. Ροκονίδας Κων/νος είπε ότι δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει περισσότερο σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Απλώς επισημαίνω ότι λόγω της εποχής το θέμα είναι οι επιδημίες , η τακτική παρακολούθηση των παιδιών, η προληπτική ιατρική, πράγματα τα οποία λείπουν σήμερα. Το θέμα σήμερα είναι του χτες και ίσως του προχτές και όχι του σημερινό. Τα προβλήματα σήμερα είναι πολύ σοβαρά και προχωρημένα για να τα συζητάμε μόνο .
Από μέρους μας απέναντι στο Παριανό λαό κάναμε εν μέρει ένα χρέος. Βλέποντας την κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, εδώ και 15 ημέρες κάναμε παρέμβαση ως κόμμα και καταθέσαμε στις 7 Ιανουαρίου 2011 στη Βουλή ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, και ως παράταξη κάναμε πρόταση στο Δήμαρχο να θέσει το εν λόγω θέμα σε συνεδρίαση, αποφεύγοντας να μπούμε στη λογική του κώδικα και του τύπου.
Τα πράγματα αποδεικνύουν ότι τελικά βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Πρέπει να συμφωνήσουμε στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν. Την στιγμή που υπάρχει αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, αφαίρεση εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων ετών και ετών, την ίδια στιγμή το κατοχυρωμένο δικαίωμα του παρελθόντος στο χώρο της δημόσιας υγείας, της περίθαλψης, της πρωτοβάθμιας φροντίδας γίνεται μία εξίσου βάρβαρη επίθεση. Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο το Κ.Υ. Πάρου, γιατί η φύση των προβλημάτων για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται μια συγκεκριμένη τακτική και στρατηγική. Τα ίδια προβλήματα βιώνουν όλες οι νοσοκομειακές μονάδες των Κυκλάδων και πέρα από τις Κυκλάδες , και η επικαιρότητα είναι μπροστά μας. Συζητείται η κατάργηση και συγχώνευση των εφημεριών, η κατάργηση και συγχώνευση των νοσοκομειακών μονάδων στην Αττική.
Εάν κάποιοι έχουν αποφασίσει να λύσουν τα δικά τους προβλήματα με αυτόν τον τρόπο είναι δικαίωμά τους. Είναι όμως δικό μας δικαίωμα να απαιτήσουμε αυτό που μας ανήκει. Εμάς μας ενδιαφέρει ότι αυτό το νησί πριν από 20 χρόνια είχε 2 παιδιάτρους και σήμερα κανένας και έχει υπερδιπλάσιο πληθυσμό. Μας ενδιαφέρει ότι το 2003 είχε ορθοπεδικό και σήμερα όχι, ότι οι ασθενείς μεταφέρονται με τα ιδιωτικά τους μέσα, η είσπραξη των 5,00 ευρώ που είναι πλήγμα της αξιοπρέπειας του Παριανού λαού. Παρατηρείται πλήρης αποσύνθεση της παροχής από την υποχρέωση που έχει το κράτος και το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη στη δωρεάν δημόσια υγεία.
Το Δ.Σ. σήμερα θα πρέπει να καταλήξει σε ένα ψήφισμα το οποίο θα καταγράφει τα προβλήματα που διαπιστώνει αυτή τη στιγμή, και να καταλήγουμε σε συγκεκριμένα αιτήματα που θα αποτελέσουν στόχους και προτάσεις συμφωνίας σε αυτό το Δ.Σ. Ανεξάρτητα από αυτά που επιφυλάσσει ο Νόμος για το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αποτελέσει τον μπροστάρη για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Στην βάση λοιπόν του ψηφίσματος η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας συγκέντρωσης όλων των μαζικών φορέων του νησιού και όπου θα υπάρξει μία επιτροπή για να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα για να διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων.
Αιτήματα που θα μπορούσε να υιοθετήσει το Δ.Σ.
Πλήρη κάλυψη των κενών του Κ.Υ. με προσλήψεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες.
Ανάπτυξη του Κ.Υ. με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά με κατεύθυνση την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την πρόληψη , την σύνθεσή του με την οικογένεια, τους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης, άθλησης, την μητέρα και το παιδί.
Κάλυψη του Κ.Υ. με επάρκεια υλικών και σύγχρονου ιατρο-μηχανολογικού εξοπλισμού.
Καμία πληρωμή ή συμμετοχή στην φαρμακο-ιατρική περίθαλψη, στις εργαστηριακές εξετάσεις, νοσηλεία και θεραπείες.
Κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις .
Άμεση κατάργηση του εισιτηρίου των 5, 00 ευρώ.
Δημιουργία και ανάπτυξη ενός σύγχρονου κρατικού φορέα διακομιδών, επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο για τη μεταφορά τους στα περιφερειακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία.
Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι συμφωνεί με την άποψη του κ. Εμ. Γλέζου να ορίσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Διοικούσα Επιτροπή στο Κ.Υ. Πάρου.
Ο κ. Αρκάς Αντώνιος είπε ότι το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους μιλάει για πολίτες ίσους τουλάχιστον όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας παντού στην επικράτεια. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος που διέπει την λειτουργία του ΕΣΥ , τουλάχιστον σε ότι αφορά τα Κ.Υ. του νησιωτικού χώρου. Ο εν λόγω νόμος είναι παρά το σύνταγμα επειδή καθώς ελέχθη και προηγουμένως πρωτοβάθμια φροντίδα δεν προσφέρεται στο κέντρο υγείας όπως ο νόμος ορίζει , αντίθετα προσφέρεται δευτεροβάθμια περίθαλψη που είναι παράνομη στα Κ.Υ. Κατά συνέπεια θα πρέπει να πω εκ προοιμίου ότι ό, τι έχει επιτευχθεί και επιτυγχάνεται καθημερινά στο Κ.Υ οφείλεται στην φιλοπατρία όλων των εργαζομένων και είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία «παράνομα» προσφέρονται.
Ο νόμος πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών υγείας στα νησιά και η σημερινή απόφαση – ψήφισμα του Δ.Σ. πρέπει να πάει τώρα στη Βουλή των Ελλήνων που συζητείται ένα πολυνομοσχέδιο για την υγεία. Και πρέπει να πάει τώρα γιατί όπως κάποτε η ελληνική πολιτεία θεσμοθέτησε ένα νόμο με τον οποίο προβλεπόταν μείωση του Φ.Π.Α. στα νησιά για λόγους προφανώς αναπτυξιακούς, δεν μπορώ να καταλάβω γατί δεν μπορούμε να θεσμοθετήσουμε Κ.Υ. στις νησιωτικές περιοχές που δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τα Κ.Υ. της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Αποτελεί υποβάθμιση τόσο για το Κ.Υ. Πάρου όσο και για το Νοσοκομείο της Σύρου η μεταφορά τους στη Β΄ Ζώνη. Η Γ΄ Ζώνη αποτελεί την πρώτη κατηγορία από άποψη κινήτρων. Οι εφημερίες που είναι ένα πρόσθετο κίνητρο, πάνε στην Β΄ Ζώνη.
Συμφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς εκπομπής μηνυμάτων. Πρέπει να απαιτήσουμε τώρα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε πραγματικά τα νησιά να μπουν στην προμετωπίδα του νόμου σε ότι αφορά την κάλυψη της υγείας γιατί η υγεία δεν είναι μόνο προσφορά προς τους κατοίκους αλλά είναι σαφές ότι λειτουργούν και αναπτυξιακά, και βεβαίως σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο δεν μπορούμε να συζητάμε ότι υποβαθμίζουμε την παροχή υπηρεσιών υγείας και προσδοκούμε ανάπτυξη.
Πρέπει από την άλλη να υπάρξουν κίνητρα ( οικονομικά, ποιοτικά) για να έρθουν οι γιατροί να υπηρετήσουν στα νησιά. Πρέπει να πριμοδοτήσουμε την υγεία στα νησιά. Ο νομοθέτης πρέπει να βρεί τον τρόπο ούτως ώστε μέσα στο επικείμενο νομοσχέδιο να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω καθώς και την φιλοπατρία που εκδηλώνεται στο νησί πάντα. Σήμερα χρειάζεται νοσοκομείο γιατί ο πληθυσμός είναι μεγάλος και γιατί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των νοσοκομείων σε σχέση με αυτά των Κ.Υ. προστατεύει τους γιατρούς και αποτελεί και κίνητρο για να έρθουν οι γιατροί.
Ο κ. Ραγκούσης Ιωάννης είπε ότι τα προβλήματα του Κ.Υ. είναι γνωστά σε όλους. Το Κ.Υ. Πάρου είναι πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αυτό δίνει την συνολική εικόνα γιατί υπολειτουργεί. Πιστεύω ότι χρειάζεται, πέραν όλων των προτάσεων για την αναβάθμισή του, σήμερα να κουβεντιάσουμε με το επιστημονικό προσωπικό για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, να γίνει μία αναδιάρθρωση του χώρου ώστε να μην εμπλέκονται τα επείγοντα με τα καθημερινά ( συνταγογράφηση). Προτείνω να γίνει μια ενοικίαση χώρου ή σε κάποιο δημοτικό κτίριο να γίνεται αποκλειστικά η συνταγογράφηση, έτσι ώστε να μπορεί ο χώρος του Κ.Υ. να αξιοποιείται πλήρως για την περίθαλψη των ασθενών. Από τους υπάρχοντες γιατρούς κάποιοι θα μπορούσαν να επιμεληθούν τους νοσηλευόμενους ασθενείς και κάποιοι άλλοι να ασχολούνται με τα εξωτερικά περιστατικά.
Επίσης σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους των Κυκλάδων να γίνει ένα διαδημοτικό συμβούλιο με κύριο στόχο ένα πλήρες νομαρχιακό νοσοκομείο και έπειτα την αναζήτηση ενός τρόπου μεταφοράς των ασθενών στο νομαρχιακό νοσοκομείο. Αποτελεί την βασικότερη κεντρική ιδέα ώστε να μπορεί λειτουργήσει καλύτερα ο τομέας της υγείας του Κυκλαδίτη και όχι αποσπασματικά το κάθε νησί μόνο του.
Το Κ.Υ. Πάρου πάντα είχε να αντιμετωπίσει πολυπληθείς ασθενείς, υπήρξαν περίοδοι που είχε υποστελέχωση αλλά πάντα υπήρχαν άνθρωποι που έβγαζαν την δουλειά. Και σήμερα παρατηρείται το ίδιο. Θα μπορούσε το Βελέντζειο Ίδρυμα και ο Δήμος να συνεισφέρουν όσον αφορά τα αναλώσιμε του Κ.Υ. Σίγουρα χρειάζονται πολλοί γιατροί αλλά αποτελεί πρόβλημα και η έλλειψη χώρου. Η προσφορά των ιδιωτών γιατρών είναι πολύ μεγάλη στην Παριανή κοινωνία. Ένα 2ο μικροβιολογικό εργαστήριο που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, θα βοηθούσε στην προσφορά υγείας της Πάρου. Αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την καλή λειτουργία ενός χώρου υγείας. Η υγεία πρέπει να εξετάζεται σφαιρικά .
Στόχος είναι να γίνει ένα πρότυπο νομαρχιακό νοσοκομείο και έπειτα να βρεθεί ο τρόπος να διακομίζονται εκεί οι ασθενείς άμεσα είτε με το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελέντζειου Ιδρύματος ή με ελικόπτερο, ώστε να έχουν περίθαλψη όλοι οι Κυκλαδίτες.
Ο κ. Κωβαίος Μάρκος είπε ότι η σημερινή συζήτηση είναι πολύ σημαντική. Τα προβλήματα είναι χρόνια , και από την μη λύση αυτών αρκετές φορές χάνονται συνάνθρωποί μας. Συζητήθηκαν από συναδέλφους δράσεις και συμφωνώ με αυτές. Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε ένα ίδρυμα της χώρας που ασχολείται με την υγεία να παραποιεί.
Τα αγροτικά ιατρεία μέχρι το 1986 λειτουργούσαν ως αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες , όπου υπήρχε μαμή , νοσοκόμα και γιατρός. Ήταν οργανωμένα και αντιμετώπιζαν τα προβλήματα του χωριού τους καθώς και των γειτονικών χωριών. Σε αυτά γίνονταν πολλές γέννες. Μετά έγινε μία μεγαλύτερη νοσοκομειακή μονάδα στο νησί , το Κ.Υ. Πάρου , το οποίο ουσιαστικά αδρανοποίησε τα αγροτικά ιατρεία, και αναγκαζόταν ο κόσμος να φύγει από το χωριό του και να έρθει στην Παροικία για μια απλή συνταγογράφηση. Σήμερα ζητάμε να λειτουργήσουν ξανά τα πολυδύναμα στη Νάουσα και στη Μάρπησσα.
Το εισιτήριο πρέπει να καταργηθεί, δεδομένου ότι ο πολίτης δίνει χρήματα κάθε μήνα στο ταμείο του για περίθαλψη. Το Κ.Υ. πρέπει να έχει έσοδα από τον φορέα – το ταμείο και όχι από τον κάθε πολίτη που πληρώνει το ταμείο του. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Γλέζου ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα με την Αντίπαρο αλλά δεδομένου ότι η Αντίπαρος έχει πλέον δήμο μπορεί να αποκτήσει δικό της κέντρο υγείας να εξοπλιστεί και αποφύγουμε την μετακίνηση Πούντα – Αντίπαρος. Συμφωνώ με τον κ. Ραγκούση Ιωάννη για το ότι πρέπει βάσει των σημερινών δεδομένων του Κ.Υ. να γίνει άμεσα μία καλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης. Συμφωνώ και με τον κ. Δήμαρχο για τον ορισμό διοικητικού συμβουλίου στο Κ.Υ. Πάρου.
Ο κ. Ξένος Γεώργιος συμφώνησε με τις τοποθετήσεις των προλαλήσαντων. Έθεσε ερωτήματα στον κ. Ανδρόνε Γαμπριέλ, Επιστημονικό Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Πάρου.
Η κ. Φραγκούλη Μαρουσώ είπε ότι επί 8 χρόνια συζητούνται τα προβλήματα του Κ.Υ. το οποίο λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των λίγων γιατρών και του προσωπικού που αγαπούν την δουλειά τους και αυτόν τον τόπο. Όλοι έχουμε ευθύνη, και πρέπει να διεκδικήσουμε τις απαιτήσεις μας.
Ο κ. Καρατζάς Γεώργιος παρατήρησε ότι έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα στο παρελθόν και δυστυχώς έχουμε μείνει στα λόγια. Πρότεινε οι προτάσεις όλων και το ψήφισμα να συνοδευθούν από μία δυναμική κινητοποίηση, ώστε τα αιτήματά μας να υλοποιηθούν.
Ο κ. Λουκής Γεώργιος είπε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, και το Κ.Υ. δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς γιατρούς. Έθεσε τον προβληματισμό αν έγιναν κινήσεις έγκαιρα από τις προηγούμενες διοικούσες επιτροπές του Κ.Υ. Πάρου, από το Νοσοκομείο Σύρου , και από το Υπουργείο Υγείας για την αντικατάσταση των γιατρών που φεύγουν ώστε να μην υπάρχει η σημερινή έλλειψη προσωπικού. Συμφώνησε με το ψήφισμα που θα αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας .
Ο κ. Μπαφίτης Γεώργιος παρατήρησε την έλλειψη πρωτοβουλιών του Δήμου τα τελευταία 8 χρόνια για το εν λόγω ζήτημα. Την ευθύνη την έχει ο Δήμος και πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις και να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες. Το θέμα της υγείας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με φιλολογικές συζητήσεις. Πρέπει να γίνει θεματική συνεδρίαση, να καθοριστούν οι δομές , οι πρωτοβουλίες μας, και να διαμαρτυρηθούμε.
Η κ. Κάγκανη Άννα συμφώνησε με τα όσα ειπώθηκαν και πρότεινε εκτός από το ψήφισμα να συσταθεί μία επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τον επιστημονικό διευθυντή του Κ.Υ. , και να απευθυνθεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων.
Ο κ. Πετρόπουλος Βαζαίος είπε ότι το Κ.Υ. γενικά σαν θεσμός έχει πρόβλημα. Ίσως η πιο πιθανή λύση είναι η κατασκευή του νοσοκομείου, που δίνει κίνητρα στους γιατρούς να επανδρώσουν το νοσοκομείο.
Ο κ. . Ανδρόνε Γαμπριέλ, Επιστημονικός Δ/ντής του Κέντρου Υγείας Πάρου απάντησε στα ερωτήματα που ετέθησαν.
Ο κ. Σκούρτης ιατρός γενικής ιατρικής, είπε ότι άκουσε αρκετές καλές ιδέες που θα αποτελούσε μία καλή έκθεση ιδεών. Βιώνουμε μία κατάσταση όπου πανελλαδικά υπάρχει πρόβλημα. Το ψήφισμα δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση, χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις. Το ζήτημα είναι να εξετάσουμε το θέμα άμεσα και δυναμικά.
Ο κ. Γεωργιάδης Δημήτριος , Πρόεδρος της ένωσης γονέων Δήμου Πάρου, είπε ότι ο τομέας υγείας στην Πάρο είναι κάθε πέρυσι και καλύτερα. Στις 21-12-2010 ύστερα από συνεδρίαση που είχαμε παρόντος του κ. Γαβαλά Στέφανου, θέσαμε το πρόβλημα έλλειψης παιδιάτρων σε μία περίοδο όπου υπάρχει έξαρση των ιώσεων. Προληπτική ιατρική δεν υπάρχει, εμβολιασμοί δεν γίνονται και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι σωστά, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες κινητοποιήσεις για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο κ. Χουλιάρας είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση από κανέναν. Το πρόβλημα υγείας υπάρχει και υπήρχε. Το εισιτήριο των 3,00 ευρώ αυξήθηκε στα 5,00 ευρώ, και αυτό δεν έγινε τυχαία. Το πολυνομοσχέδιο του κ. Λοβέρδου συζητείται και θα ψηφιστεί.
Το νησί παμψηφεί με όλους τους φορείς μαζί πρέπει να κινητοποιηθεί όπως και στο παρελθόν. Η ανταλλαγή επιστολών δεν θα αποδώσει. Ο Παριανός κόσμος πρέπει να ενημερωθεί ,να συγκεντρωθούν οι φορείς και με την συμπαράστασή τους ο Δήμος να προχωρήσει.
Ο κ. Τριβυζάς σαν γονιός εξέφρασε την απαισιοδοξία του και τον φόβο του για τα παιδιά του. Στα σχολεία της Πάρου δεν έχει γίνει ο εμβολιασμός ούτε ο προληπτικός έλεγχος και πρότεινε το ενδεχόμενο συνεργασίας των υπαρχόντων γιατρών του Κ.Υ. με τους ιδιώτες γιατρούς για την αντιμετώπιση του εν λόγω θέματος. Συμφώνησε για την σύσσωμη κινητοποίηση , και διεκδίκηση των αιτημάτων μας αλλά είπε ότι σε πρώτη φάση υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Ο κ. Αρκάς είπε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να προτείνει νέα διοικούσα επιτροπή η οποία θα είναι δύσκολο να αναλάβει σε μία ερμαφρόδιτη κατάσταση, για αυτό είναι αναγκαία η τάχιστη υπογραφή και έκδοση του προεδρικού διατάγματος που αφορά την υγεία.
Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι μία νέα δημοτική αρχή που ξεκινάει με πρώτο θέμα το συγκεκριμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «κοιμώμενη»όπως έγινε πριν.
Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι για μία ακόμα φορά συζητάμε το θέμα της υγείας. Να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, να διαμορφωθούν οι προτάσεις και τα αιτήματά μας να προωθηθούν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και να πάμε στην Αθήνα να διεκδικήσουμε τις απαιτήσεις μας.
Συμφωνούμε όλοι για τα προβλήματα, για την ανάγκη ύπαρξης οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας του Κ.Υ.
Η διαπαραταξιακή επιτροπή θα αποτελείται από : τον Δήμαρχο Πάρου κ. Βλαχογιάννη Χρήστο, την κ. Πρωτολάτη Γρηγορία, τον κ. Ροκονίδα Κων/νο, τον κ. Γλέζο Εμμανουήλ, τον κ. Ανδρόνε Γαμπριέλ, Επιστημονικό Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Πάρου, τον κ. Αρκά Αντώνιο, τον κ. Ραγκούση Ιωάννη, τον Δήμαρχο Αντιπάρου κ. Λεβεντάκη Ιωάννη ,τον κ. Καρπάθιο Γεώργιο, εκπρόσωπο του Σ.Ε.Τ.Υ.Ν.Ο.Κ. και εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο
αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τις παραπάνω τοποθετήσεις , τις διατάξεις των άρθρων 65, 67 και 69 του Ν. 3852/2010, μετά από τα στοιχεία του σχετικού φακέλου και διαλογική συζήτηση,
Αποφασίζει ομόφωνα
1. Την σύσταση της παρακάτω επιτροπής αποτελούμενη από τους:
Δήμαρχο Πάρου κ. Βλαχογιάννη Χρήστο
κ. Πρωτολάτη Γρηγορία
κ. Ροκονίδα Κων/νο
κ. Γλέζο Εμμανουήλ
κ. Ανδρόνε Γαμπριέλ, Επιστημονικό Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Πάρου
κ. Αρκά Αντώνιο
κ. Ραγκούση Ιωάννη
Δήμαρχο Αντιπάρου κ. Λεβεντάκη Ιωάννη
κ. Καρπάθιο Γεώργιο, εκπρόσωπο του Σ.Ε.Τ.Υ.Ν.Ο.Κ.
Εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ.
2. Η παραπάνω επιτροπή να συντάξει ψήφισμα που θα συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις και τα αιτήματα που υπάρχουν , άμεσα να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και να πάει στην Αθήνα για την επίλυση του θέματος.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 5/2011.
Ύστερα από την εξάντληση των θεμάτων λύθηκε η συνεδρίαση.
Σε επιβεβαίωση των παραπάνω συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως κατωτέρω.
Ο Δήμαρχος Ο Πρόεδρος Τα μέλη
(Τ.Υ.) (Τ.Υ.) (Τ.Υ)
Βλαχογιάννης Χρήστος Κοντός Λουΐζος Ακάλεστος Ευριπίδης
Αντιπαριώτης Δημήτριος
Αρκάς Αντώνιος
Γαβαλάς Στέφανος
Γλέζος Εμμανουήλ
Κάγκανη – Κορτιάνου Άννα
Καλακώνας Μηνάς
Καρατζάς Γεώργιος
Κουταλίδης Ανδρέας
Κουτσουράκης Παναγιώτης
Κωβαίος Μάρκος Λουκής Γεώργιος
Μοστράτος Χρήστος
Μπαφίτης Γεώργιος
Ξένος Γεώργιος
Παντελαίος Απόστολος
Πατέλης Άγγελος
Πετρόπουλος Βαζαίος
Πρωτολάτη Γρηγορία
Ραγκούσης Αντώνιος
Ραγκούσης Ιωάννης
Ραγκούσης Νικόλαος
Ροκονίδας Κων/νος
Ρούσσος Γεώργιος
Ρούσσος Ζαχαρίας
Ρούσσος Παντελής
Ρούσσου Ειρήνη
Τριβυζά – Φρανζτή Μαρία
Φραγκούλη Μαρουσώ
Φραγκούλης Στυλιανός
Χανιώτη Μαρία
Για την ακρίβεια
Ο Δήμαρχος Ο Πρόεδρος
Βλαχογιάννης Χρήστος Κοντός Λουΐζος – Παντελεήμων