Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην Πάρο.

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί μας από ακολουθία μελών της Ιεράς Προσκυνηματικής Θεωρίας μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και πεντακοσίων περίπου επισήμων προσκεκλημένων.
Επιτελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, ενώ μετά την λήξη της, υπό πολυπληθή παρουσία κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας, ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό νησιώτικο πρόγραμμα με την παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων.
Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Πάρου.
Κατά την τελετή υποδοχής, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Γιάννης Ραγκούσης είπε τα εξής:

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλε, Σεβασμιώτατα μέλη της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Παροναξίας κ. Αμβρόσιε, ερίτιμος Υπουργέ Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιαννάκου, ερίτιμος Υπουργέ Ανάπτυξης κ. Πάλλη Πετραλιά, σεβαστοί πατέρες αγαπητοί επισκέπτες φίλες και φίλοι.
Καλωσορίσατε σ΄ ένα σημείο που από την αρχαιότητα ήταν σταυροδρόμι θαλάσσιων δρόμων και πολιτισμών. Οι κάτοικοι της Πάρου, Μακαριώτατε, καυχώνται εν Κυρίω για τον ομορφότερο, μεγαλοπρεπέστατο και επιβλητικότερο ναό της Ελλάδας, για το ναό που μόλις λειτουργηθήκαμε και λάβαμε τη χάρη του Χριστού και της Παναγίας.
Το κτιστό φως του Αιγαίου, που τόσοι λογοτέχνες ύμνησαν , στο Ναό της Εκατονταπυλιανής παραχωρεί τη θέση του στο άκτιστο φως της ουράνιας δόξας, που διαποτίζει τους χρωματιστούς πωρόλιθους, τους κίονες και τα μάρμαρα, τις καμάρες και τα σταυροθόλια, το κιβώριο και το σύνθρονο, και μετουσιώνει σε φωτεινή ύπαρξη κάθε μετανοούσα καρδιά, που με ταπείνωση προσεύχεται για τις αστοχίες και τις αποτυχίες της ζωής.
Τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά του αρχιπελάγους, στο Ναό της Εκατονταπυλιανής παραχωρούν τη θέση τους στα κύματα του ελέους και της φιλανθρωπίας του Θεού, για όσους καταφεύγουν ικέτες στις πρεσβείες της Μητέρας του σαρκωθέντος Λόγου, της Μαρίας εκείνης που επανόρθωσε την ανυπακοή της Εύας και χάρη στην αγάπη για το Θεό έγινε η Μητέρα όλου του ανθρώπινου γένους.
Επί 17 αιώνες, στο Ναό αυτό, άβυσσος άβυσσον επικαλείται, και για τον λόγο αυτό, οι πρόγονοί μας εβίωναν, ζούσαν και μετέφεραν στην καθημερινότητά τους αυτήν την εμπειρία του άκτιστου φωτός και της αβυσσαλέας φιλευσπλαγχνίας του Θεού.
Το νησί μας δεν ανήκει στο χώρο που έδρασε ο απόστολος Παύλος, που υπήρξε η αφορμή του προσκυνηματικού ταξιδιού σας, ανήκει στην ιωάννεια παράδοση, αφού μαθητές του Ευαγγελιστή Ιωάννη ήρθαν από την Πάτμο και μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου στους πατέρες μας. Η παράδοση όμως της Εκκλησίας είναι μία, και αυτή την αληθινή παράδοση οι πρόγονοί μας, υπακούοντας στον απόστολο Παύλο που έγραφε
« στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις», μας την παρέδωσαν γνήσια και ζωντανή μέχρι τις ημέρες μας, κρατώντας την ανόθευτη στο διάβα των αιώνων.
Από την Αγία Ελένη, που το 326 μ.Χ. προσευχήθηκε στο σημερινό παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου για να βρει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, ο ζωντανός Λόγος του Θεού περνάει στους Επισκόπους Πάρου που συμμετείχαν στην Γ΄, την Δ΄ και την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο, στην Αγία Θεοκτίστη τη Μηθυμναία, στον Άγιο Αρσένιο τον θαυματουργό, στον κολυβά Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, στον σύγχρονο Άγιο γέροντά μας π. Φιλόθεο Ζερβάκο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται στην Ευρώπη μια αναζήτηση πνευματική.
Αυτή η πνευματική αναζήτηση θα πρέπει να λειτουργεί σαν πρόκληση για εμάς, διότι αυτό που εκείνοι αναζητούν εμείς