ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Γραφείο Τύπου
Πάρος, 15 Απριλίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση προς καλλιεργητές, κηποτέχνες και φυτοριούχους.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα από την ξαφνική εμφάνιση του δεύτερου πιο επικίνδυνου οργανισμού για τη γεωργία μετά την ξυλέλλα. Ο λόγος για τον οργανισμό Spodoptera frugiperda που χτυπάει καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και αρκετά καλλωπιστικά φυτά. Είναι εξαιρετικά πολυφάγο.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής απαιτείται η λήψη επίσημων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς και την εξάλειψη του, σε εφαρμογή του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134.
Όπως αναφέρει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής της Χώρα μας με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη εμφάνιση του οργανισμού λόγω της κακοκαιρίας Daniel.
Το έντομο Spodoptera frugiperda αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης.
Οι Αρμόδιες αρχές φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Χώρας σύμφωνα με το Π.Δ. 37/10-6-2021 (Α 94) και με την αριθ. 12681/352685/16-12-2021 (Β 5931) ΚΥΑ είναι οι κάτωθι :
• Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων,
• Τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
• Τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και
• Οι Διευθύνσεις Δασών, Δασαρχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις Αρμόδιες Υπηρεσίες Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Χώρας ή στο Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Λ. Συγγρού 150, 17176 Καλλιθέα, Τηλ.: 2109287232-35, Ε-mail: planthealth@minagric.gr)
Επίσης πληροφορίες υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia
Παρακαλούμε σε περίπτωση παρουσίας ύποπτων συμπτωμάτων να ενημερώσετε τους αρμόδιους φορείς.
Το Γραφείο Τύπου