ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Πάρος
Ταχ. Κώδικας : 84400
Τηλέφωνο : 2284360131
Αριθ.Αποφ 4/2011
Απόσπασμα από το πρακτικό της 1ης συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης.
Θέμα 5: Παρουσίαση προσχεδίου ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή για τη συμμετοχή μας σε αντίστοιχη πρόσκληση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Συζήτηση – κατάθεση προτάσεων – αποδοχή.
Στην Πάρο, σήμερα την 23-03-2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 μ.μ. η επιτροπή διαβούλευσης συνήλθε σε συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος διαπίστωσε ότι από τα 50 μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Ακάλεστος Παρασκευάς 1. Άγουρος Άγγελος
2. Αποστολίδης Μένιος 2. Γαβαλάς Παντελής
3. Βουλγαράκης Κων/νος 3. Ζουμή Μαρίνα
4. Γεωργιάδης Δημήτριος 4. Καβάλλης Δημήτριος
5. Γρηγοράσκου Φιλία 5. Καρποδίνης Αλέξανδρος
6. Δεσύλλα Χαρούλα 6. Κουντρουμιχάλης Ηλίας
7. Θωμά Ειρήνη 7. Λάμπρου Αντώνιος
8. Καλακώνα Ιωάννα 8. Λουρίδου Ειρήνη
9. Καλπάκογλου Ιωσήφ 9. Μαούνη Αναστασία
10. Κοττίκας Γεώργιος 10. Μοστράτου Αν.Ζαμπέτα
11. Μαλαματένιου Λουκία 11. Παντελαίου Μαρία του Κων/νου
12. Μαρινάκης Νικόλαος 12. Σιφναίος Παντελής
13. Μαρινόπουλος Αθανάσιος 13. Σκαραμαγκά Αλίκη
14. Μπιζά Κυριακή 14. Σκιαδάς Δημήτριος
15. Μπιρμπίλη Μαρία 15. Τζανακοπούλου Μαρουσώ
16. Μπογιατζής Δημήτριος 16. Τριαντάφυλλος Νικόλαος
17. Μπουραντά Αικατερίνη 17. Τσιλιχρήστος Νικόλαος
18. Οικονόμου Θεόδωρος 18. Φωκιανός Σπύρος
19. Παναγόπουλος Γεώργιος 19. Παπαδόπουλος Ευάγγελος
20. Παντελαίος Χρυσόστομος 20. Ψαρρά Μαρία
21. Παπανικολάου Γεώργιος
22. Ροπαïτου-Φραγκούλη Μαργαρίτα
23. Σαμαλτάνης Κων/νος
24. Σαρρή Παπακυρίλλου Θεοδώρα
25. Σκλαβούνος Γεώργιος
26. Τριαντάφυλλος Αναστάσιος
27. Τρίχα Σταυρούλα
28. Τσιγώνιας Νικόλαος του Αλεξ.
29. Φραγκούλη Άννα του Στυλ.
Παρόν ήταν και ο πρόεδρος και αντιδήμαρχος κ. Κουτσουράκης Παναγιώτης.
Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την κα Ζαμπούνη Αρχοντούλα , Δημοτική Υπάλληλο.
Προβλήθηκε προσχέδιο ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης από τον κ. Κουζούμη Ιωάννη, ο οποίος λεπτομερώς αναφέρθηκε στα διάφορα έργα ανάπλασης της παραλιακής οδού, από την Εκατονταπυλιανή έως και το Αγροκήπιο.
Σας παραθέτουμε αυτούσιο το έντυπο παρουσίασης:
ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΞΗΣ
ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ ΩΣ ΤΟ ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ
Πάρος, Μάρτιος 2011
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η περιοχή για την οποία προτείνεται παρόν Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης βρίσκεται στην πρωτεύουσα της νήσου Πάρου, την Παροικία. Περιλαμβάνει τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο από την περιοχή του αλσυλλίου, του ελεύθερου χώρου εμπρός καθώς και του πεζοδρόμου της Εκατονταπυλιανής, το χώρο εμπρός από το λιμάνι, την παραλιακή οδό του οικισμού, την πλατεία στη θέση «Μπουνταράκι» και το Αγροκήπιο (πρώην αγροτικό φυτώριο του Υπ. Γεωργίας). (χάρτης Χ-01)
Πρόκειται για το κεντρικότερο και το πιο πολυσύχναστο τμήμα του οικισμού της Παροικίας, όπου συγκεντρώνονται όλα τα βασικά στοιχεία του παραδοσιακού οικισμού αλλά και χρήσεις εξυπηρέτησης τουρισμού, αναψυχής και εστίασης μαζί με έντονες κυκλοφοριακές πιέσεις.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Το νησί της Πάρου στο σύνολό του έχει χαρακτηριστεί ως «Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους που χρήζει Κρατικής Προστασίας» με την Υπουργική Απόφαση Α/Φ20/55013/4821/24.11.1975 (ΦΕΚ 1455/Β/9.12.75). Η Παροικία είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Πάρου. Πρόκειται για κηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό προϋφιστάμενου του 1923 (Π.Δ.594Δ/13.11.1978). Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί γύρω από το λιμάνι, με πρώτο πυρήνα το ενετικό κάστρο και το προ του 1923 τμήμα του.
Το κέντρο του οικισμού καταλαμβάνει τον χώρο απέναντι από το λιμάνι, τις πλατείες Μαντώς Μαυρογέννους και Αλυγαριάς και εκτείνεται Βόρεια ως το Ιερό Προσκύνημα και το Ναό της Εκατονταπυλιανής, το Κέντρο Υγείας και την πλατεία Αγίου Νικολάου και Νότια δια μέσου της παραλιακής οδού ως την θέση «Μπουνταράκι» και το Αγροκήπιο (παλαιό φυτώριο του Υπ. Γεωργίας). Περιλαμβάνει το σύνολο του ενετικού κάστρου καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα του προ του 1923 οικισμού. Στο τμήμα αυτό του οικισμού συγκεντρώνονται οι κεντρικές λειτουργίες της πόλης. (χάρτης Χ-02)
Η Παροικία είναι πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων του νησιού, καθώς επίσης και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της τουριστικής δραστηριότητας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το λιμάνι αλλά και τις ασφυκτικές οικιστικές πιέσεις που δέχτηκε η ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε υποβάθμιση του παραδοσιακού κέντρου και της παραλιακής οδού του οικισμού, ιδιαίτερα από την πλατεία Αγ. Νικολάου έως το «Μπουναταράκι».
Το κέντρο της Παροικίας διατηρεί ακέραια την παραδοσιακή δομή του, την ανθρώπινη κλίμακα αλλά και μνήμες του παρελθόντος, στα παραδοσιακά και στα νεοκλασικά κτίρια, στις πλατείες, στις κρήνες, στις είκοσι (20) και πλέον διάσπαρτες εκκλησίες και παρεκκλήσια (εκτός της Εκατονταπυλιανής) και φυσικά στο ενετικό κάστρο με τον Βυζαντινό ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και τα θεμέλια του αρχαίου ναού της ΑΘΗΝΑΣ στην κορυφή του. Όλα αυτά αποτελούν τα βασικά στοιχεία ομορφιάς, γραφικότητας, ιστορικής συνέχειας και μοναδικότητας του.
Η περιοχή για την οποία προτείνεται το παρόν σχέδιο αστικής ανάπλασης, βρίσκεται εντός εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. (ΥΑ της 12.03.1990, ΦΕΚ 220Δ/10.04.1990) και εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης (ΠΔ της 08.07.1993, ΦΕΚ 998Δ/24.08.1993). Με το Γ.Π.Σ. έχει καθοριστεί η παραλιακή ζώνη ως ζώνη προστασίας του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού (για την εξυγίανση και την αποκατάστασή της και την κυκλοφοριακή ρύθμιση της περιοχής του λιμανιού).
Από πλευράς χρήσεων γης, στην Παροικία υπάρχει γενική μίξη κατοικίας με άλλες αστικές χρήσεις διαμονής και απασχόλησης στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Η κατοικία υπερισχύει στις εσωτερικές περιοχές του οικισμού, ενώ κατά μήκος των κυρίων οδικών αξόνων έχει αναπτυχθεί το εμπόριο και οι υπηρεσίες. Ιδιαιτέρα στην περιοχή του παρόντος σχεδίου αστικής ανάπλασης έχουν αναπτυχθεί στο τμήμα από Εκατονταπυλιανή ως λιμάνι το εμπόριο και οι υπηρεσίες (καταστήματα, τράπεζες, μικρά καφέ) και στο τμήμα από το λιμάνι έως το Αγροκήπιο υπηρεσίες και χρήσεις εστίασης, αναψυχής και εξυπηρέτησης τουριστών (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, μπαρ κλπ.). Επίσης σε κεντρικό σημείο της παραλιακής οδού βρίσκεται Δημοτικό κτίριο όπου στεγάζεται το ΚΑΠΗ του Δήμου Πάρου. (χάρτης Χ-03)
Το σύνολο της περιοχής αστικής ανάπλασης χαρακτηρίζεται από έντονες κυκλοφοριακές πιέσεις. Στο τμήμα από το λιμάνι ως την Εκατονταπυλιανή και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ύπαρξης του λιμανιού, παρουσιάζονται εντονότατα προβλήματα εξ αιτίας της άναρχης στάθμευσης οχημάτων αλλά και της έλλειψης εναλλακτικών οδών για την διοχέτευση της κυκλοφορίας. Στο τμήμα από το λιμάνι προς το αγροκήπιο παρουσιάζονται έντονα προβλήματα εξ αιτίας του γεγονότος ότι όλη η παραλιακή ζώνη χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ως χώρος στάθμευσης της πόλης αλλά και χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα φαινόμενα είναι εντονότερα λόγω του μεγάλου αριθμού των αυτοκινήτων και των επισκεπτών – τουριστών. (χάρτης Χ-04)
Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου συνυπάρχουν τα περισσότερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία από αυτά που συνθέτουν τον οικισμό της Παροικίας. Θάλασσα, λιμάνι, παραλία κατάλληλη για κολύμβηση, μνημεία, εκκλησίες, αρχαιότητες, παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, μικρές πλατείες, ενετικό κάστρο, αρχαιολογικός χώρος, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, υπηρεσίες, εμπόριο, αναψυχή, ψυχαγωγία.
Εξ αιτίας των προβλημάτων με το σχέδιο πόλης που ταλαιπωρούν τον οικισμό πλέον της εικοσαετίας, δεν έχει καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα, στο σύνολο του οικισμού υπάρχει έλλειψη οργανωμένων χώρων πράσινου και αναψυχής. Η περιοχή της οποίας προτείνεται η αστική ανάπλαση περιλαμβάνει το αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής και το αγροκήπιο, δύο πολύ σημαντικούς για ολόκληρη την πόλη, αλλά μη οργανωμένους χώρους πρασίνου.
Τέλος, η περιοχή της ανάπλασης αποτελεί την «εικόνα» του οικισμού της Παροικίας αλλά και την πρώτη και τελευταία «εικόνα» του νησιού. Ως τέτοια λοιπόν της αρμόζει και της αξίζει κατάλληλη αντιμετώπιση ώστε να αποτελέσει τοπόσημο για την πόλη αλλά και έναν υπερτοπικό πόλο έλξης του νησιού.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ
Με την συγκεκριμένη πρόταση αστικής ανάπλασης για τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου έλξης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού της Παροικίας του Δήμου Πάρου από την Εκατονταπυλιανή έως το αγροκήπιο, επιχειρείται η συνολική ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου χώρου, η βελτίωση της χρηστικότητας του χώρου, η βελτίωση της ατμόσφαιράς του χώρου, η αειφορική ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης αλλά και των επισκεπτών της, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων τμημάτων της ζώνης ανάπλασης και τέλος η διάσωση, η αποκατάσταση και η προβολή της ιδιαίτερης πολιτισμικής, ιστορικής και οικιστικής ταυτότητας της πόλης της Παροικίας. Επιπρόσθετα γίνεται προσπάθεια μέσα από την υλοποίηση της αστικής ανάπλασης να προβληθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης με βάση την πολιτισμική αναγνώριση και τη διασύνδεση κοινωνίας και πολιτισμού.
Στόχοι του παρόντος σχεδίου αποτελούν η εξασφάλιση και δημιουργία υψηλής ποιότητας δημοσίων κοινοχρήστων χώρων, η δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους και της λειτουργίας της πόλης, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του χώρου, η βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αγοράς, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών τους, η προώθηση των νέων τεχνολογιών καθώς και η προώθηση δυναμικών πολιτικών επιμόρφωσης, κατάρτισης και απασχόλησης για παιδιά, η ανάπτυξη τοπικών υποδομών, και τέλος η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Για την υλοποίηση των στόχων προτείνεται ένα πλέγμα δράσεων τοπικής κλίμακας που εξειδικεύουν τα παραπάνω, οργανωμένες σε εννέα άξονες:
1. Δημιουργία Υψηλής Ποιότητας Οργανωμένων Χώρων Πράσινου, Αναψυχής, Πολιτισμού.
2. Δημιουργία Υψηλής Ποιότητας Κοινοχρήστων Χώρων.
3. Αισθητική Αποκατάσταση Παραλιακού Μετώπου.
4. Αποκατάσταση Προσβασιμότητας σε Κοινόχρηστους Χώρους και Δημοτικά Κτίρια.
5. Βελτίωση Κυκλοφοριακών Συνθηκών, Προώθηση Χρήσης Ποδηλάτου, Προτροπή Κίνησης Πεζά (με τα πόδια).
6. Σήμανση, Πληροφόρηση, Έξυπνες Μεταφορές.
7. Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης Χώρων
8. Επιμόρφωση, Κατάρτιση και Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών και Νέων.
9. Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας και Προώθηση Πρωτογεννούς Τομέα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Αναλυτικότερα και πιο συγκεκριμένα για την υλοποίηση του σχεδίου Αστικής Ανάπλασης Παροικίας Δήμου Πάρου και τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου έλξης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού από την Εκατονταπυλιανή ως το αγροκήπιο, οι δράσεις κατά άξονα αναλύονται και προτείνουν τα ακόλουθα:
1. Δημιουργία Υψηλής Ποιότητας Οργανωμένων Χώρων Πράσινου, Αναψυχής, Πολιτισμού. (χάρτης Χ-05)
1.1. Αλσύλλιο Εκατονταπυλιανής: αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου αλσυλλίου με τα πεύκα. Δημιουργία οργανωμένου χώρου πράσινου, περιπάτου και ξεκούρασης, σε άμεση γειτνίαση και άμεση σχέση με τον χώρο του σημαντικότατου Βυζαντινού μνημείου της Πάρου, του αρχαιολογικού μουσείου αλλά και του σχολικού συγκροτήματος γυμνασίου και λυκείου της Παροικίας. Θα περιλαμβάνει πράσινο (δέντρα και θάμνους), διαδρομές περιπάτου, χώρους στάσης και ανάπαυσης, κρήνη νερού, περίφραξη, σήμανση και φωτισμό. Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι πολύ ήπιας μορφής και κατά το δυνατόν αναστρέψιμες, ώστε να μη βλάψουν ή λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με την Εκατονταπυλιανή. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ως επί το πλείστον φυσικά (πέτρα, ξύλο κ.λ.π.), ενώ θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας για τον φωτισμό (φωτιστικά LED). Θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός (πινακίδες σήμανσης, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και κάδοι ανακύκλωσης) μορφής συμβατής με το ήπιο περιβάλλον του αλσυλλίου. Για την δράση αυτή υπάρχει οριστική μελέτη.
1.2. Αγροκήπιο: Στο παλιό φυτώριο του Υπ. Γεωργίας, το οποίο ανήκει πλέον στον Δήμο Πάρου και έχει συνολική έκταση 22 στρεμμάτων, προβλέπεται η δημιουργία οργανωμένου χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Ο μοναδικός σε μέγεθος και ποιότητα ανοικτός χώρος πρασίνου στην πόλη είναι ο πλέον κατάλληλος για την ανάπτυξη του ως κύριος χώρος αστικού πρασίνου της πόλης. Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει ευρύτατες φυτεύσεις δέντρων και φυτών συμβατών με το Κυκλαδικό περιβάλλον, δημιουργία χώρων φύτευσης και αναπαραγωγής σπόρων και φυτών της Παριανής πανίδας, διαμόρφωση διαδρομών περιπάτου και διαδρομών ποδηλάτου, δημιουργία χώρων στάσης και ανάπαυσης, παιδική χαρά και χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων για παιδιά σε συνδυασμό με αναψυκτήριο. Επίσης προτείνεται η επισκευή των υφιστάμενων κτιρίων με αειφορικές αρχές και βιοκλιματικό σχεδιασμό ώστε να φιλοξενήσουν α) μουσείο φυσικής ιστορίας και γεωλογίας της Πάρου, β) εκθεσιακό χώρο, γ) αίθουσας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δ) κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ε) τα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου (τα οποία στεγάζονται σε κτίριο μακριά από το κέντρο της πόλης), στ) τη Σχολή Μουσικής του Δήμου (που επίσης στεγάζεται σε άλλο κτίριο) και ζ) γραφεία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλογών του νησιού. Τέλος προτείνεται η δημιουργία υπαίθριου πολυχώρου για εκδηλώσεις όπως παραστάσεις θεάτρου και χορού, ομιλίες, συναυλίες, εκθέσεις και γενικά εκδηλώσεις συνάθροισης κοινού. Όλες οι επεμβάσεις στα υφιστάμενα κτίρια θα είναι ήπιας μορφής και θα έχουν στόχο την στατική ενίσχυση, τη λειτουργική προσαρμογή στις νέες χρήσεις και την αισθητική τους αποκατάσταση. Θα χρησιμοποιηθούν κατά το δυνατόν υλικά συμβατά με το πνεύμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και φιλικά προς το περιβάλλον (ψυχρά υλικά), αλλά και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι νέες κατασκευές θα γίνει προσπάθεια να είναι ελαφρές, με δυνατότητα αφαίρεσής τους χωρίς την δημιουργία μόνιμων βλαβών στο έδαφος, αλλά και ευέλικτες ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε χρήσης. Θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός (πινακίδες σήμανσης, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και κάδοι ανακύκλωσης) μορφής συμβατής με το περιβάλλον. Για τον φωτισμό θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας (LED).
2. Δημιουργία Υψηλής Ποιότητας Κοινοχρήστων Χώρων. (χάρτης Χ-06)
2.1. Παραλιακή οδός: Στο σύνολο της παραλιακής οδού από το λιμάνι έως το αγροκήπιο προβλέπεται βιοκλιματική ανάπλαση καθώς και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση. Μελετάται η ενοποίηση της επιφάνειας της οδού και η πεζοδρόμηση της (τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες) καθώς και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της οδού. Προτείνεται αναδιάταξη και διαχωρισμός των χρήσεων του υπαιθρίου δημόσιου χώρου, ώστε να αποδοθεί στους πεζούς μεγαλύτερο ποσοστό του χώρου αλλά και να εξυπηρετηθούν οι χρήσης εστίασης και αναψυχής που υπάρχουν κατά μήκος της οδού χωρίς να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ τους. Θα γίνει αισθητική βελτίωση της οδού με χρήση κατά το δυνατόν ψυχρών υλικών και σκιάδων ώστε να δημιουργηθεί μικροκλίμα με θερμική άνεση ικανοποιητική τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα απομακρυνθούν οι ακαλαίσθητες κατασκευές σκίασης μπροστά από τα καταστήματα και θα αντικατασταθούν από άλλες αισθητικά συμβατές με την ποιότητα του Κυκλαδίτικου δομημένου περιβάλλοντος και του οικισμού της Παροικίας. Για τον φωτισμό θα χρησιμοποιηθούν κι εδώ φωτιστικά σώματα τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας (LED) ενώ θα γίνει προσπάθεια για την ενσωμάτωση σε τμήματα του δαπέδου του πεζοδρόμου φωτοβολταϊκών στοιχείων (φωτοβολταϊκά πεζοδρόμια) ώστε μέρος της ενέργειας που θα καταναλώνεται στον φωτισμό να παράγεται από αυτά. Ο αστικός εξοπλισμός θα είναι αισθητικά και λειτουργικά συμβατός με τη νέα μορφή της παραλιακής οδού. Θα ενσωματωθούν τέλος κατά μήκος της οδού τεχνολογικά προηγμένες (ψηφιακές) εγκαταστάσεις πληροφόρησης για την αστική συγκοινωνία, για τις δραστηριότητες του Δήμου καθώς και για την πληροφόρηση των επισκεπτών και τουριστών του νησιού. Τελικός στόχος είναι η παραλιακή οδός να αποτελέσει τον κύριο άξονα περιπάτου της Παροικίας, ο οποίος θα συνδέει το λιμάνι με το αγροκήπιο και θα αποτελεί τη συνέχεια της διαδρομής από την Εκατονταπυλιανή προς το λιμάνι, έτσι ώστε ο κάτοικος, επισκέπτης ή τουρίστας να απολαμβάνουν περπατώντας με ασφάλεια μια διαδρομή που διατρέχει όλα εκείνα τα ποιοτικά και χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης.
2.2. Κάστρο (πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου): Στην κορυφή του κάστρου μπροστά από τον Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου υπάρχει πλατεία στην οποία προβλέπεται αισθητική αναβάθμιση με επισκευή, αποκατάσταση και βελτίωση των πλακόστρωτων. Επίσης προβλέπεται ανάδειξη με κατάλληλο φωτισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (LED) των μνημείων του κάστρου γύρω από την πλατεία. Τέλος θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός (πινακίδες σήμανσης, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων) κατάλληλος για τον χώρο του κάστρου.
2.3. Πλατείες κατά μήκος της παραλιακής οδού: Στις μικρές πλατείες που υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής οδού προτείνεται αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση με επισκευή, αποκατάσταση και βελτίωση των πλακόστρωτων. Θα χρησιμοποιηθούν κατά το δυνατόν ψυχρά υλικά και σκιάδες. Θα απομακρυνθούν ακαλαίσθητες κατασκευές σκίασης μπροστά από τα καταστήματα και θα αντικατασταθούν από άλλες αισθητικά συμβατές με την ποιότητα του Κυκλαδίτικου δομημένου περιβάλλοντος και του οικισμού της Παροικίας. Για τον φωτισμό θα χρησιμοποιηθούν κι εδώ φωτιστικά σώματα τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας (LED). Τέλος θα τοποθετηθεί κατάλληλος αστικός εξοπλισμός (πινακίδες σήμανσης, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων).
3. Αισθητική Αποκατάσταση Παραλιακού Μετώπου. (χάρτης Χ-07)
3.1. Αισθητική αποκατάσταση όψεων κτιρίων παραλιακού μετώπου: πρόκειται για αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων επί της παραλίας της Παροικίας. Μετά από σχετική μελέτη η οποία πρόκειται να εκπονηθεί σύντομα, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, μετά από κίνητρα που θα προτείνει η μελέτη, να απομακρυνθούν τις ξένες προς τον τόπο μορφές και υλικά που έχουν ενσωματωθεί στις ιδιοκτησίες τους και να αποκαταστήσουν τις όψεις επί της παραλιακής οδού σε μορφές σύμφωνες με την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου οι οποίες και θα προβλέπονται από τη μελέτη.
3.2. Αποκατάσταση οπτικής ρύπανσης: πρόκειται να απομακρυνθούν πινακίδες, ταμπέλες, φώτα και όλες οι κατασκευές (πέργκολες, διαχωριστικά, πλαστικά και γυάλινα πετάσματα πλαγιοκαλύψεων, διαστρώσεις δαπέδων και λοιπές κατασκευές μπροστά από καταστήματα) επί των κοινοχρήστων χώρων και επί των όψεων των κτιρίων σε όλη την περιοχή της ανάπλασης. Θα αντικατασταθούν με άλλα καλαίσθητα στοιχεία σύμφωνα με τα Κυκλαδίτικα αισθητικά πρότυπα αλλά και με τα ισχύοντα πολεοδομικά διατάγματα.
4. Αποκατάσταση Προσβασιμότητας σε Κοινόχρηστους Χώρους και Δημοτικά Κτίρια. (χάρτης Χ-08)
4.1. Κατασκευές για την αποκατάσταση προσβασιμότητας ΑΜΕΑ: πρόκειται για την κατασκευή ραμπών και λοιπών κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε δημοτικά κτίρια της ευρύτερης περιοχής και την απρόσκοπτη κίνησή τους στους κοινόχρηστους χώρους.
4.2. Κατασκευή για την Εξασφάλιση πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα: με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην παραλία στη θέση «Μπουνταράκι» και προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες ειδικές υποδομές πρόσβασης στη ζώνη της παραλίας και τη θάλασσα για τα Άτομα με Αναπηρία, προτείνεται η ανάπτυξη ενός ειδικά διαμορφωμένου διαδρόμου – οδηγού πλάτους 1,40 μ. στην αμμώδη παράλια μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ειδικών αμαξιδίων στη θάλασσα καθώς και η κατασκευή μιας σταθερής ράμπας απ’ όπου θα μπαίνουν οι ΑΜΕΑ λουόμενοι μέσα στη θάλασσα χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια άλλου προσώπου.
5. Βελτίωση Κυκλοφοριακών Συνθηκών, Προώθηση Χρήσης Ποδηλάτου, Προτροπή Κίνησης Πεζά (με τα πόδια). (χάρτης Χ-09)
5.1. Αναδιάταξη χώρων στάθμευσης στον πεζόδρομο της Εκατονταπυλιανής: κατά μήκος του πεζοδρόμου της Εκατονταπυλιανής υπάρχουν θέσεις στάθμευσης τοποθετημένες έτσι ώστε να επιτρέπουν τη διπλή στάθμευση αυτοκινήτων, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα κατά την ώρα άφιξης πλοίου στο λιμάνι. Σύμφωνα με κυκλοφοριακή μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί προτείνεται η αναδιάταξη των θέσεων στάθμευσης έτσι ώστε να μειωθεί το ελεύθερο πλάτος του δρόμου και ταυτόχρονα να αυξηθεί το πλάτος του πεζοδρόμου. Μελετάται η κατασκευή ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της διαδρομής από το λιμάνι προς την Εκατονταπυλιανή, σε συσχετισμό με τον πεζόδρομο.
5.2. Ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης: σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής ανάπλασης προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης οχημάτων με τεχνολογίες κινητών τηλεπικοινωνιών (mobipark). Οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά από σταθμούς πώλησης ή με κάρτα ή από κινητό τηλέφωνο.
5.3. Ποδηλατόδρομοι: προτείνεται η κατασκευή ποδηλατοδρόμου δύο τμημάτων. Το πρώτο τμήμα κατά μήκος του πεζοδρόμου της Εκατονταπυλιανής (από το Ιερό Προσκύνημα έως το λιμάνι) και το δεύτερο κατά μήκος της παραλιακής οδού του οικισμού από το λιμάνι έως το «Μπουνταράκι». Στο πρώτο τμήμα και κατά την αναδιάταξη των θέσεων στάθμευσης καθώς επίσης και κατά την ανακατασκευή της παραλιακής οδού θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος για την κατασκευή των τμημάτων του ποδηλατοδρόμου ο οποίος θα χρησιμοποιείται όλο το εικοσιτετράωρο (ακόμη και όταν η παραλιακή οδός λειτουργεί ως πεζόδρομος). Με την κατασκευή αυτού του ποδηλατοδρόμου δίνεται η ευκαιρία μετακίνησης με ποδήλατο από την Εκατονταπυλιανή έως το αγροκήπιο (στο σύνολο της περιοχής αστικής ανάπλασης) και μάλιστα με δυνατότητα κίνησης δια μέσου των δύο κεντρικών πλατειών του οικισμού (Μαντώς Μαυρογέννους και Αλυγαριάς) αλλά και της οδού της «αγοράς» της Παροικίας. Με τον τρόπο αυτό το σύνολο του κέντρου του παραδοσιακού οικισμού γίνεται προσβάσιμο στο ποδήλατο.
5.4. Σύστημα Δημοτικών Ενοικιαζόμενων Ποδήλατων: με στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, αλλά και την ανάδειξη του ποδηλάτου ως μέσο εναλλακτικής κίνησης φιλικό προς το περιβάλλον, προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ενοικίασης δημοτικών ποδηλάτων. Το σύστημα θα περιλαμβάνει ποδήλατα κατάλληλα εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό σύστημα ενοικίασης, σταθμούς ποδηλάτων τοποθετημένους σε κατάλληλα σημεία της πόλης (δημοτικούς χώρους στάθμευσης, δημοτικά κτίρια) και αυτοματοποιημένους σταθμούς ενοικίασης. Η ενοικίαση θα μπορεί να γίνει μέσω πιστωτικής κάρτας ή κινητού τηλεφώνου. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας κάρτας μακράς χρήσης σε κατοίκους. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες θα μπορούν να πάρουν και να αφήσουν κάποιο ποδήλατο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα από οποιονδήποτε σταθμό ποδηλάτων. Πρόκειται για την αρχή ενός προγράμματος εύνοιας του ποδηλάτου που θα συμβάλλει στην ήπια κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας της πόλης.
6. Σήμανση, Πληροφόρηση, Έξυπνες Μεταφορές. (χάρτης Χ-10)
6.1. Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης: σε ολόκληρη την περιοχή Αστικής Ανάπλασης προτείνεται η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και παροχής πληροφοριών για την πόλη και τα επί μέρους σημεία ενδιαφέροντος (ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιεροί ναοί, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δημόσιοι και δημοτικοί χώροι κ.λ.π.).
6.2. Επέκταση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου (WiFi): σε ολόκληρη την περιοχή Αστικής Ανάπλασης θα επεκταθεί το ήδη υπάρχον ασύρματο δίκτυο (WiFi) του Δήμου Πάρου, μέσω του οποίου παρέχεται με τρόπο εύκολο και ασφαλή δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ευρυζωνικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού με χρήση συσκευών τεχνολογίας WiFi, όπως φορητούς υπολογιστές, PDA και κάποια νεότερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.
6.3. Σύστημα LFD οθονών ενημέρωσης και πληροφόρησης: προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής ανάπλασης συστήματος LFD monitors (επαγγελματικές οθόνες ακριβείας με ενσωματωμένα καινοτόμα χαρακτηριστικά) με σκοπό την πληροφόρηση, ενημέρωση αλλά και επικοινωνία με τον Δήμο. Το όλο σύστημα αποτελείται από οθόνες LFD τοποθετημένες σε κατάλληλα stands και από εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης πληροφοριών. Μέσω του συστήματος αυτού δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και προβολής ξεκάθαρων και εμπνευσμένων εικόνων και μηνυμάτων καθώς και η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις του Δήμου. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα παροχής τουριστικών και λοιπών πληροφοριών ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της πόλης.
6.4. Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δυναμικής Πληροφόρησης Επιβατών της Δημοτικής Συγκοινωνίας: πρόκειται για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ενοποιημένου και πλήρους συστήματος ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΉΣ – ΕΥΦΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ που θα παρέχει τα μέσα στο Δήμο για την συνολική και ενοποιημένη τηλεματική διαχείριση του συνόλου των λειτουργιών του συστήματος δημοτικής συγκοινωνίας κατά τα πρότυπα καλών πρακτικών σε αντίστοιχου μεγέθους πόλεις του Ευρωπαϊκού χώρου. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα παρέχει δυνατότητα εποπτείας, επιχειρησιακού ελέγχου και διαχείρισης του στόλου οχημάτων, συλλογή στοιχείων και παρακολούθηση των οχημάτων της δημοτικής συγκοινωνίας, τήρηση δεδομένων που προέρχονται από την διαχείριση οχημάτων και την στατιστική ανάλυση αυτών, πληροφόρηση των επιβατών μέσα από ηλεκτρονικές πινακίδες έξυπνων στάσεων, πλήρη εξοπλισμό των λεωφορείων με υπολογιστές οχήματος και τηλεματικές συσκευές GPS/GPRS. Η υλοποίηση των παραπάνω θα έχει σαφή θετικό αντίκτυπο στην επιχειρησιακή λειτουργία όλων των επιμέρους τμημάτων του συστήματος της δημοτικής συγκοινωνίας.
7. Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης Χώρων. (χάρτης Χ-11)
7.1. Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου ΚΑΠΗ: προτείνεται η αντικατάσταση των κουφωμάτων του κτιρίου με νέα ξύλινα σύγχρονης τεχνολογίας ηχοθερμομονωτικά καθώς και η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας.
7.2. Εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια του Αγροκηπίου: Σε όλα τα κτίρια που βρίσκονται στο Αγροκήπιο πρόκειται να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας (παθητικός βιοκλιματικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με ενσωμάτωση ενεργητικών συστημάτων), ώστε η κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν. Ενδεικτικά αναφέρονται η θερμομόνωση του κελύφους των κτιρίων, η τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η εγκατάσταση συστημάτων για ανακύκλωση του νερού χρήσης και η επανάχρησή του για πότισμα, η εφαρμογή παθητικών τεχνικών για τον φυσικό αερισμό, δροσισμό και φωτισμό των κτιρίων κλπ.
8. Επιμόρφωση και Κατάρτιση Παιδιών και Νέων. (χάρτης Χ-12)
8.1. Μεταφορά Εικαστικών Εργαστηρίων Δήμου Πάρου: Ο Δήμος Πάρου λειτουργεί εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους στα οποία διδάσκονται εικαστικές τέχνες. Τα εργαστήρια στεγάζονται σε περιοχή εκτός σχεδίου μακριά από το κέντρο της πόλης. Προτείνεται η μεταφορά τους σε ένα από τα υπάρχοντα κτίρια εντός του Αγροκηπίου μετά από επισκευή συντήρηση και εκσυγχρονισμό του ώστε η περιοχή του Αγροκηπίου να αποτελέσει εκτός από χώρο αστικού πράσινου και χώρο πολιτισμού.
8.2. Μεταφορά Σχολής Μουσικής Δήμου Πάρου: Ο Δήμος Πάρου λειτουργεί σχολή μουσικής όπου διδάσκονται μουσική και γίνεται εκμάθηση μουσικών οργάνων. Τα εργαστήρια στεγάζονται σήμερα σε άλλο κτίριο όχι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Προτείνεται η μεταφορά τους σε ένα από τα υπάρχοντα κτίρια εντός του Αγροκηπίου μετά από επισκευή συντήρηση και εκσυγχρονισμό του ώστε η περιοχή του Αγροκηπίου να αποτελέσει εκτός από χώρο αστικού πράσινου και χώρο πολιτισμού.
8.3. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών: προτείνεται η μετατροπή ενός από τα υπάρχοντα κτίρια εντός του Αγροκηπίου σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, όπου τα παιδιά θα μπορούν να παραμένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα με ασφάλεια και να απασχολούνται δημιουργικά ώστε να δίνεται χρόνος στους γονείς για ξεκούραση ή δουλειές στην πόλη (ψώνια, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π.).
8.4. Αίθουσα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: προτείνεται η κατασκευή νέου χώρου ή η μετατροπή υφιστάμενου εντός του αγροκηπίου σε αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπου τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και θα ενημερώνονται για θέματα περιβάλλοντος. Προτείνεται η αίθουσα να λειτουργήσει σε άμεση σχέση με υπαίθριο χώρο καλλιέργειας φυτών από την Πάρο ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τη χλωρίδα του τόπου τους αλλά και να μπορούν να καλλιεργήσουν φυτά του τόπου τους.
9. Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας και Προώθηση Πρωτογεννούς Τομέα. (χάρτης Χ-13)
9.1. Γραφείο Πράσινης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας: προτείνεται η μετατροπή ενός από τα υπάρχοντα κτίρια εντός του Αγροκηπίου σε γραφείο μορφής «one stop shop» επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Έμφαση στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και στην τοπική αγροτική παραγωγή. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο επιχειρήσεων (green cluster)-πράσινης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Θα παρέχεται ένα “smart – short Business & Marketing Plan” για κάθε υφιστάμενη ή νέα επιχείρηση, που επιθυμεί να ενταχθεί στο δίκτυο, με έμφαση την βιωσιμότητα, την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία. Επιπροσθέτως θα διοργανώνονται σεμινάρια και εξατομικευμένη παρέμβαση (ψυχομετρικά εργαλεία, πλήρης ανάλυση βιογραφικού, βάση δεδομένων επιχειρήσεων κλπ.) για κάθε άνεργο που αναζητά εργασία ή εργαζόμενο που επιθυμεί να κατευθυνθεί σε τομείς τις νέας οικονομίας.
9.2. Γραφείο προώθησης πρωτογεννούς τομέα: προτείνεται η δημιουργία γραφείου προώθησης πρωτογεννούς τομέα όπου οι απασχολούμενοι στον πρωτογεννή τομέα θα μπορούν να ενημερώνονται για ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, να βοηθούνται στην σύνταξη και υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα αυτά αλλά και να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Το γραφείο αυτό προτείνεται να στεγαστεί εντός του χώρου του αγροκηπίου μαζί με το γραφείο πράσινης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
9.3. Δημιουργία Δημοτικής τράπεζας σπόρων: προτείνεται η δημιουργία δημοτικής τράπεζας σπόρων από την Πάρο και τις Κυκλάδες γενικότερα με στόχο την διάσωση και την ανάδειξη των ντόπιων ποικιλιών που τείνουν να εξαφανιστούν τα τελευταία χρόνια. Οι σπόροι αυτοί θα μπορούν να διατίθενται σε επαγγελματίες παραγωγούς που επιθυμούν να αναβιώσουν παραγωγικά ντόπιες ποικιλίες και σε ιδιώτες για προσωπική τους χρήση. Η χωροθέτησή του προτείνεται εντός του αγροκηπίου σε άμεση σχέση με τον χώρο φύτευσης και αναπαραγωγής σπόρων και φυτών της Παριανής πανίδας.
9.4. Χώρος έκθεσης και πώλησης προϊόντων μικρών παραγωγών: προτείνεται εντός του χώρου του αγροκηπίου η δημιουργία χώρου για την παρουσίαση, προβολή και διάθεση στο κοινό προϊόντων των μικρών παραγωγών του νησιού. Θα κατασκευαστούν υπαίθριοι ξύλινοι πάγκοι έκθεσης και πώλησης των προϊόντων και θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο του χώρου. Οι πάγκοι θα είναι ελεύθεροι προς χρήση από παραγωγούς που θα διαθέτουν σχετική άδεια από τον Δήμο Πάρου. Στόχος είναι η δημιουργία και λειτουργία (αν είναι δυνατόν και σε καθημερινή βάση) μιας μικρής αγοράς τοπικών προϊόντων, προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.
ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΟΣΑΑ
Το εταιρικό σχήμα για την υλοποίηση και την παρακολούθηση του παρόντος σχεδίου Αστικής Ανάπλασης Παροικίας Δήμου Πάρου και τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου έλξης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού από την Εκατονταπυλιανή ως το αγροκήπιο, θα αποτελείται από τον Ο.Τ.Α. (Δήμος Πάρου) και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ
Συντονιστής του εταιρικού σχήματος για την υλοποίηση και την παρακολούθηση του παρόντος σχεδίου Αστικής Ανάπλασης Παροικίας Δήμου Πόροι και τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου έλξης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού από την Εκατονταπυλιανή ως το αγροκήπιο, θα είναι ο Δήμος Πάρου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Δράσεις Συνολικό Κόστος Αναλογία (%) επί του συνόλου Δικαιούχος
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
1. Αλσύλλιο Εκατονταπυλιανής 150.000 € 3,61 % Δήμος Πάρου
2. Αγροκήπιο 750.000 € 18,07 % Δήμος Πάρου
3. Παραλιακή οδός 900.000 € 21,69 % Δήμος Πάρου
4. Κάστρο
(πλατεία Αγ. Κων/νου) 120.000 € 2,89 % Δήμος Πάρου
5. Πλατείες κατά μήκος της
παραλιακής οδού 60.000 € 1,45 % Δήμος Πάρου
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
1. Βελτίωση Ενεργειακής
Απόδοσης Κτιρίου ΚΑΠΗ 30.000 € 0,72 % Δήμος Πάρου
2. Εφαρμογή τεχνολογιών
εξοικονόμησης ενέργειας στα
κτίρια του Αγροκηπίου 200.000 € 4,82 % Δήμος Πάρου
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
1. Τοποθέτηση πινακίδων
σήμανσης και πληροφόρησης 20.000 € 0,48 % Δήμος Πάρου
1. Επέκταση ασύρματου
ευρυζωνικού δικτύου 30.000 € 0,72 % Δήμος Πάρου
3. Σύστημα LFD οθονών
ενημέρωσης – πληροφόρησης 40.000 € 0,96 % Δήμος Πάρου
4. Ηλεκτρονικό σύστημα
ελεγχόμενης στάθμευσης 50.000 € 1,20 % Δήμος Πάρου
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
1. Αισθητική αποκατάσταση
όψεων παραλιακού μετώπου 200.000 € 4,82 % Δήμος Πάρου
2. Αποκατάσταση οπτικής
ρύπανσης 150.000 € 3,61 % Δήμος Πάρου
3. Κατασκευές για την
αποκατάσταση
προσβασιμότητας ΑΜΕΑ 20.000 € 0,48 % Δήμος Πάρου
4. Κατασκευή για την
Εξασφάλιση πρόσβασης
ΑΜΕΑ στη θάλασσα 30.000 € 0,72 % Δήμος Πάρου
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Γραφείο Πράσινης
Επιχειρηματικότητας και
Καινοτομίας 50.000 € 1,20 % Δήμος Πάρου
2. Γραφείο προώθησης
πρωτογεννούς τομέα 50.000 € 1,20 % Δήμος Πάρου
3. Δημιουργία Δημοτικής
τράπεζας σπόρων 30.000 € 0,72 % Δήμος Πάρου
4. Χώρος έκθεσης και πώλησης
προϊόντων μικρών
παραγωγών 20.000 € 0,48 % Δήμος Πάρου
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
1. Εικαστικά Εργαστήρια Δήμου 150.000 € 3,61 % Δήμος Πάρου
2. Σχολή Μουσικής Δήμου 150.000 € 3,61 % Δήμος Πάρου
3. Κέντρο Δημιουργικής
Απασχόλησης Παιδιών 250.000 € 6,02 % Δήμος Πάρου
4. Αίθουσα Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης 200.000 € 4,82 % Δήμος Πάρου
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
1. Ολοκληρωμένο Τηλεματικό
Σύστημα Δυναμικής
Πληροφόρησης Επιβατών της
Δημοτικής Συγκοινωνίας 50.000 € 1,20 % Δήμος Πάρου
2. Αναδιάταξη χώρων
στάθμευσης στον πεζόδρομο
της Εκατονταπυλιανής 120.000 € 2,89 % Δήμος Πάρου
3. Ποδηλατόδρομοι 180.000 € 4,34 % Δήμος Πάρου
4. Σύστημα Δημοτικών
Ενοικιαζόμενων Ποδήλατων 150.000 € 3,61 % Δήμος Πάρου
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ 4.150.000 € 100 %
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Α/Α Κατηγορίες πράξης Έναρξη Λήξη Διάρκεια (μήνες)
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
1.1 1. Αλσύλλιο Εκατονταπυλιανής 5 μήνες
1.2 2. Αγροκήπιο 12 μήνες
1.3 3. Παραλιακή οδός 10 μήνες
1.4 4. Κάστρο
(πλατεία Αγ. Κων/νου) 4 μήνες
1.5 5. Πλατείες κατά μήκος της
παραλιακής οδού 3 μήνες
2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
2.1 1. Βελτίωση Ενεργειακής
Απόδοσης Κτιρίου ΚΑΠΗ 3 μήνες
2.2 2. Εφαρμογή τεχνολογιών
εξοικονόμησης ενέργειας στα
κτίρια του Αγροκηπίου 5 μήνες
3. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3.1 1. Τοποθέτηση πινακίδων
σήμανσης και πληροφόρησης 3 μήνες
3.2 1. Επέκταση ασύρματου
ευρυζωνικού δικτύου 3 μήνες
3.3 3. Σύστημα LFD οθονών
ενημέρωσης – πληροφόρησης 4 μήνες
3.4 4. Ηλεκτρονικό σύστημα
ελεγχόμενης στάθμευσης 4 μήνες
4. ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
4.1 1. Αισθητική αποκατάσταση
όψεων παραλιακού μετώπου 18 μήνες
4.2 2. Αποκατάσταση οπτικής
ρύπανσης 4 μήνες
4.3 3. Κατασκευές για την
αποκατάσταση
προσβασιμότητας ΑΜΕΑ 2 μήνες
4.4 4. Κατασκευή για την
Εξασφάλιση πρόσβασης
ΑΜΕΑ στη θάλασσα 2 μήνες
5. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
5.1 1. Γραφείο Πράσινης
Επιχειρηματικότητας και
Καινοτομίας 4 μήνες
5.2 2. Γραφείο προώθησης
πρωτογεννούς τομέα 4 μήνες
5.3 3. Δημιουργία Δημοτικής
τράπεζας σπόρων 8 μήνες
5.4 4. Χώρος έκθεσης και πώλησης
προϊόντων μικρών
παραγωγών 3 μήνες
6. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
6.1 1. Εικαστικά Εργαστήρια Δήμου 8 μήνες
6.2 2. Σχολή Μουσικής Δήμου 8 μήνες
6.3 3. Κέντρο Δημιουργικής
Απασχόλησης Παιδιών 10 μήνες
6.4 4. Αίθουσα Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης 10 μήνες
7. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
7.1 1. Ολοκληρωμένο Τηλεματικό
Σύστημα Δυναμικής
Πληροφόρησης Επιβατών της
Δημοτικής Συγκοινωνίας 3 μήνες
7.2 2. Αναδιάταξη χώρων
στάθμευσης στον πεζόδρομο
της Εκατονταπυλιανής 4 μήνες
7.3 3. Ποδηλατόδρομοι 4 μήνες
7.4 4. Σύστημα Δημοτικών
Ενοικιαζόμενων Ποδήλατων 3 μήνες
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι : ΧΑΡΤΕΣ
Χάρτης Χ-01 : Περιοχή Αστικής Ανάπλασης
Χάρτης Χ-02 : Κέντρο Πόλης (οικισμού)
Χάρτης Χ-03 : Χρήσεις Γης στην περιοχή Ανάπλασης
Χάρτης Χ-04 : Κυκλοφοριακός Φόρτος
Χάρτης Χ-05 : Δημιουργία Υψηλής Ποιότητας Οργανωμένων Χώρων Πράσινου, Αναψυχής, Πολιτισμού.
Χάρτης Χ-06 : Δημιουργία Υψηλής Ποιότητας Κοινοχρήστων Χώρων.
Χάρτης Χ-07 : Αισθητική Αποκατάσταση Παραλιακού Μετώπου.
Χάρτης Χ-08 : Αποκατάσταση Προσβασιμότητας σε Κοινόχρηστους Χώρους και Δημοτικά Κτίρια.
Χάρτης Χ-09 : Βελτίωση Κυκλοφοριακών Συνθηκών, Προώθηση Χρήσης Ποδηλάτου, Προτροπή Κίνησης Πεζά (με τα πόδια).
Χάρτης Χ-10 : Σήμανση, Πληροφόρηση, Έξυπνες Μεταφορές.
Χάρτης Χ-11 : Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης Χώρων
Χάρτης Χ-12 : Επιμόρφωση, Κατάρτιση και Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών και Νέων.
Χάρτης Χ-13 : Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας και Προώθηση Πρωτογεννούς Τομέα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις όπως : Το σχέδιο γιατί δεν περιλαμβάνει και τον παραδοσιακό οικισμό στα ενδότερα, αν μπορεί να γίνει προέκταση του σχεδίου πόλεως , πεζοδρόμηση του περιφερειακού δρόμου κ.λ.π.
Ο κ. Κουζούμης τοποθετήθηκε σχετικά.
Μετά την εξάντληση του θέματος, τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ ν
Την έγκριση της μελέτης και την παραπομπή της στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 4/2011
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κουτσουράκης Παναγιώτης